Vier de zomer - WWGrou

Wereldwinkel Grou
Study
Ga naar de inhoud

Vier het voorjaar met chocolade


Elke reden voldoet om jezelf of een ander te verwennen met chocolade.  En door eerlijke chocolade te kopen, maak je iedereen in de keten blij. Bedrijven als Tony Chocolonely, FairTradeOriginal en Divine werken hiervoor samen met co√∂peraties van cacaoboeren, zoals Kuapa Kokoo uit Ghana en Kapatchiva uit Ivoorkust. De eerlijke handelsvoorwaarden stellen deze cacaoboeren in staat zich op eigen kracht te ontwikkelen en te werken aan een duurzame toekomst.  Goed om te weten als je echt wilt genieten van chocolade.

 
 
En wist je dit ook al?
 
   
 1. Een cacaoboom heeft vijf jaar nodig om haar eerste cacaovruchten te produceren Cacaobomen groeien het best in de schaduw van andere bomen.
 2.  
 3. Een cacaovrucht bevat gemiddeld 42 cacaobonen. Om 200 gram chocolade te maken zijn er ongeveer 120 bonen nodig.
 4.  
 5. Ongeveer 40 miljoen mensen wereldwijd, waaronder 5 miljoen boeren, zijn afhankelijk van cacao in hun levensonderhoud. De meeste cacao wordt verbouwd door kleinschalige boeren.
 6.  
 7. Ivoorkust produceert meer cacao dan elk ander land ter wereld. De teelt voorziet ongeveer 4,5 miljoen mensen in het land in hun levensonderhoud.
 8.  
 9. Het fermenteren van de versgeoogste cacaobonen duurt enkele dagen tot een week. De gefermenteerde en gedroogde bonen worden per schip naar Nederland vervoerd.
 10.  
 11. Tot 150 jaar geleden bestonden er geen chocoladetabletten of -repen en werd cacao enkel gedronken. Pas in 1825 vond de Nederlander Van Houten een manier om de cacaoboter uit de cacaobonen te persen en legde hij de basis voor het maken van cacaopoeder en chocolade.
 12.  
 13. Het proces van cacaoboon naar heerlijke chocoladerepen steekt heel nauw en duurt meer dan 24 uur. Meest gebruikte toevoegingen zijn suiker, melkpoeder en lecithine.
 14.  
 15. Van chocola eten ga je je lekker voelen. Chocolade bevat namelijk tryptofaan, een chemisch stofje dat ons brein gebruikt om serotonine mee te maken.
 16.  
 17. Chocolade is een belangrijke bron van directe energie. Chocolade biedt een ware schatkamer van mineralen en vitamines: vitamine D/E/B, koper, magnesium, zink, ijzer en calcium.
 18.  
 19. In Wereldwinkel Grou vind je de meest bijzondere smaken chocolade: zoals popcorn discodip of gember sinaasappel.  Niet de goedkoopste natuurlijk maar per drie stuks in de voorjaarsmaand april wel voordeliger.
© 2018 Studio Greft
Winkel geopend:
dinsdag-vrijdag 13.00-17.30 uur
zaterdag 10.00 - 17.00 uur
Terug naar de inhoud