Mexicaans aardewerk - Wereldwinkel Grou

Grou
Ga naar de inhoud

Mexicaans aardewerk

Nieuw in het assortiment
Handbeschilderd aardewerk uit Mexico

Het kleurige aardewerk wordt gemaakt volgens een 500 jaar oude Mexicaanse traditie. De vrouwen beschilderen de schaaltjes en siervoorwerpen met een eigen ontwerp. Geen pot is hetzelfde.
Het basismateriaal is klei, afkomstig uit de Mexicaanse heuvels. Daarvan wordt gietklei gemaakt, die vervolgens in mallen wordt gegoten. Op dit moment zijn er 400 verschillende mallen: van kleine decoratieve objecten als kikkers, tot grote tuinobjecten van bijna een meter. Na het drogen gaan de producten in een grote elektrische oven. Dan volgt de decoratie. Eerst tekenen de vrouwen met potlood een ontwerp, om het vervolgens met verf in te vullen. Hierna gaan ze wederom in de oven waardoor de felle kleuren zichtbaar worden. Dan een laag glazuur en voor de laatste keer worden 
ze gebakken. Die oude traditie maakt sterke producten: ze kunnen zowel binnen als buiten staan, alleen bij vorst moeten ze naar binnen.

Werkgelegenheid
Het aardewerk komt van een groot familiebedrijf. Maria Isabel richtte het bedrijf 12 jaar geleden op. Zij maakt de designs en stelt de kleurencombinaties samen. Er werken voornamelijk vrouwen die met het inkomen dat ze verdienen onder meer het schoolgeld voor hun kinderen kunnen betalen. Alleen het fysiek zware werk, zoals het gieten van de objecten en het in- en uitladen van de ovens doen de mannen. De werknemers werken onder goede omstandigheden: uit de zon en uit de wind – het kan er enorm hard waaien! Wat overigens ook belangrijk is om te weten: een gedeelte van de opbrengst wordt geïnvesteerd in goede productiemiddelen, zoals een elektrische oven. Dankzij de nieuwe oven is de productie gestegen, waardoor de werkgelegenheid kan groeien. Esperanza exporteert de producten naar Europa: een nieuwe afzetmarkt met nieuwe mogelijkheden.
© 2012 - 2017 Studio Greft
Terug naar de inhoud